Forsmo i Ångermanälven

Kontrollrum med väggmålning av Ebbe Berg gjord 1955.
Kontrollrum med väggmålning av Ebbe Berg.

Efter första världskrigets slut drabbades Sverige av en långvarig lågkonjunktur och industrin gick länge på sparlåga innan den återhämtade sig. Tidigare prognoser om behovet av elkraft fick revideras och bland annat försenades bygget av kraftverket i Lilla Edet ett tiotal år. Vid andra världskrigets slut förväntade sig många att samma sak skulle hända igen, men så blev inte fallet. Industrin hade en mycket stark tillväxt och elförbrukningen steg kraftigt. 1947 blev dessutom ett torrår vilket tvingade fram elransonering.

Detalj från relieftavla av Ebbe Berg föreställande stationen i genomskärning.
Detalj från relieftavla av Ebbe Berg föreställande stationen i genomskärning.

Det elektriska stamlinjenätet, som tillät överföring av el mellan kraftverk i norra Sverige och förbrukarna i södra delarna av landet, började byggas på 1930-talet. I Indalsälven var mycket av den lågt hängande frukten redan plockad. Vattenfall hade byggt kraftverk i Midskog och Stadsforsen medan privata aktörer byggt anläggningar i bland annat Hammarforsen och Krångede. Längre norrut väntade Ångermanälvens vilda forsar på att tämjas och Vattenfall påbörjade kraftverksbyggen i Nämforsen 1944 och Forsmo ett år senare.

forsmo_blog-5
Stambanans bro från 1912.

Kraftverket i Forsmoforsen byggdes några hundra meter nedströms stambanans bro över Ångermanälven. På grund av elbristen var arbetstakten mycket hög och det första aggregatet togs i drift redan våren 1949. Stationen var då långt ifrån färdig – bland annat fanns inget golv i maskinsalen och Kaplanturbinens turbinblad fick justeras med handkraft. Tillbuden var många och kavitation orsakade slitage och skador på löphjul och vattenvägar. Efter några år kunde ytterligare två aggregat tas i drift och stationens fyra aggregat har idag en installerad effekt på 158 MW. Fallhöjden är 34 meter.

forsmo_blog-2
Damm och intag för de två äldsta turbinerna.

Forsmo är en genuin industrimiljö av en typ som håller på att bli allt mer sällsynt i Sverige. Den ligger i en kanjon och ramas in av järnvägsbron från 1912. Stationen är trots ombyggnader väl bevarad. Kranen på dammkrönet som har hängt med sedan 1940-talet är fortfarande i bruk. För att besöka Forsmo svänger man av vid Ed och kan sedan följa den sevärda älvdalen ända upp till Moforsen. Fler bilder från Forsmo finns här.

Hydroelectric power station at Forsmo in Ångermanälven. Taken in to service in 1949, the station has four Kaplan turbines with a maximum capacity of 158 MW. Head is 34 meters. More images here.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.