Instrumentering i Värtan

Ovanför entren till mätarhuset finns en kalkstensrelief som föreställer St. Erik.

Gasverket i Värtan byggdes 1890-1893 och ritades av Ferdinand Boberg (1860-1946). Byggnaderna var mycket påkostade både i utförande och material och arkitektuppdraget omfattade även staket, smidesdetaljer och möbler.

Maskinutrustningen i mätarhuset byttes på 1950-talet. Högtryckspumparna drevs av ångturbiner och tillverkades av De Laval.

En av de första byggnaderna var mätarhuset där man placerat instrumentering som mätte mängden producerad gas. Från mätarhuset pumpades gasen vidare in i de två gasklockorna (färdigställda 1893 respektive 1899).

Visarinstrument på fasaden till klocka I (1893).

I gasklockorna mellanlagrades ett par dygns förbrukning av gas för att jämna ut variationer i produktion och användning. Nivån i klockorna övervakades med hjälp av visarinstrument på fasaderna som enkelt kunde läsas av inifrån mätarhuset.

Gasklockor sedda från mätarhuset. Klocka II (1899) till vänster, klocka IV (1932) i mitten och klocka I (1893) till höger i bild.

De två nya klockor som tillkom 1912 och 1932 hamnade längre bort från mätarhuset. Driftpersonal som inte hade väldigt skarp syn tvingades därför trotsa elementen när avläsningarna skulle göras.

Kikare för avläsning av nivåer.

Tidsbesparing och bekvämlighet är som bekant två starka drivkrafter. Det dröjde därför inte länge förrän man började använda kikare monterad på ett platsbyggt stativ inne i mätarhuset.

1 comment

  1. Smart att skruva fast kikaren annars var det väl någon som tog med sig den… också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.