Äggfors kraftverk

Dammen över södra Äggforsen, april 1915 (Foto E. Lungren / Tekniska museet).

Mörsils socken elektrifierades delvis redan 1892 då riksdagsman Olof Walter lät uppföra en kraftstation för belysningsändamål. En del av Äggforsarna vid sjön Litens utlopp dämdes över och vattnet fick driva en liten francisturbin.

Intagskanalen under arbete (Foto E. Lungren / Tekniska museet).

Äggfors Werk, som drev såg- och kvarnrörelse vid forsarna, utökade verksamheten med en modern massafabrik 1914 och i samband med det byggdes en större kraftstation med maximal effekt på 380 kW.

Översikt över Äggforsarna med intagskanal, tub och kraftverk 1931 (Foto: Okänd / Järnvägsmuseet). Det nuvarande kraftverket i Mörsil ligger ungefär vid stenmuren till höger i bild.

Vid uppströmssidan av Storön byggdes två dammar och på Storön placerades också stationens intag. Fram till intaget sprängdes en kanal. Sedan fortsatte två parallella trätuber som förenades i en plåttub där vattenvägen korsade den nedre delen av Äggforsen. 1925 byggdes stationen ut med ytterligare fyra turbiner som användes för direktdrift av fabrikens slipstolar.

Intagstuben korsar älven med massafabriken i bakgrunden (Foto: E. Lundgren / Tekniska museet).

Kraftverket och fallrättigheterna för Äggforsarna förvärvades av Krångedebolaget 1938. Året därpå
byggdes den befintliga kraftstationen om för att kunna leverera ström till bygget av Järpströmmens kraftverk. Samtidigt började man planera för att bygga ett modernt storkraftverk i Mörsil.

Fler bilder från Mörsil och övriga kraftverk i Indalsälven finns i min bok Indalsälven – en kraftkälla i tiden. Mer info och beställningslänkar här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.