Regina i Marviken

Markarbeten för R4 ”Eva” i Marviken påbörjades 1963. Byggplatsen låg fem mil från Norrköping och arbetsstyrkan inkvarterades därför i ett anläggarsamhälle liknande de som använts under vattenkraftsutbyggnaden. Tiderna hade emellertid förändrats och det som var godtagbar standard i Harsprånget på 1950-talet fick underkänt 15 år senare. Främst var det arbetarnas …

Instrumentering i Värtan

Gasverket i Värtan byggdes 1890-1893 och ritades av Ferdinand Boberg (1860-1946). Byggnaderna var mycket påkostade både i utförande och material och arkitektuppdraget omfattade även staket, smidesdetaljer och möbler. En av de första byggnaderna var mätarhuset där man placerat instrumentering som mätte mängden producerad gas. Från mätarhuset pumpades gasen vidare in …

Bindslev Gl. Elverk

Danmark är inte någon stor vattenkraftnation – årsproduktionen 2014 var 15 GWh och syns knappt i officiell statistik. I stället domineras elproduktionen av kol/naturgas (~40%), vindkraft (~40%) och biobränslen (~10%). I närheten av Bindslev på Nordjylland finns ett litet vattenkraftverk i Uggerby Å. Anläggningen togs i bruk 1919 och levererade …

Ställverket i Odensvi

När trefassystemet infördes i slutet av 1800-talet blev det möjligt att överföra elektricitet över längre avstånd och det var inte längre nödvändigt att placera förbrukarna intill kraftverken. Sveriges första kraftledning för trefas växelström byggdes mellan Hällsjöns kraftverk och gruvfälten i Grängesberg 1893. En intensiv teknikutveckling inleddes för att öka spänningen …

Klockparken i Hjorthagen

Vid det nedlagda gasverket i Värtan pågår processen att förvandla det forna industriområdet till bostadsrätter. De fyra gasklockorna – ja de är faktiskt fem om man räknar den sfäriska från 1970-talet – kommer antingen att rivas eller byggas om. Om man vill få möjlighet att studera 100 års utveckling på …

Värtagasverket 1893-2011

Under 2011-2012 dokumenterade jag stora delar av Värtagasverket efter att Fortum lämnat över anläggningen till Stockholms stad. I galleriet nedan finns ett urval av de många bilder jag producerade. Området runt Ropsten är en del av Stockholm som nu förändras i snabb takt.

R2 rivs

I slutet av förra veckan gav Strålskyddsmyndigheten AB SVAFO tillstånd att påbörja rivningen av R2-reaktorn i Studsvik. R2 är en forskningsreaktor som beställdes av dåvarande AB Atomenergi på 1950-talet och togs i bruk i maj 1960. Den var i drift fram till 2005 och användes huvudsakligen som neutronkälla för bränsle …

Svensk kärnkraft 60 år

Sveriges första kärnreaktor R1 byggdes i ett bergrum under Ingenjörsvetenskapsakademiens försöksstation på Drottning Kristinas väg i Stockholm. Beslutet att bygga en ”försöksmila” togs 1948 då det statliga företaget AB Atomenergi bildades. Det egentliga arbetet med att bygga reaktorn påbörjades 1951 och bergrummet sprängdes ut 1952. När reaktorn togs i bruk …

Bilder från en rivning

Rivningen av den 42 kilometer långa kalklinbanan mellan Forsby och Köping påbörjades, som jag skrivit om tidigare på bloggen, sommaren 2013. Så här långt har drag och bärlinor tagits bort på alla sträckor utom den mellan Malmberga och Granhammar. Flertalet vagnar har gått in i det så kallade kretsloppet och …

Krokströmmens klagan del 2: festplanering

I mitt förra inlägg skrev jag om svårigheterna att planera taklagsfesten vid Krokströmsbygget 1951. Lösningen blev till slut att dela upp festen på två dagar. När känslorna lugnat ner sig lite var det dags för Ingenjör Forssblad att styra upp detaljplaneringen. Den 28/9 reste han till Ytterhogdal för ett möte …