Gigantiske Gerhard

Harsprånget

Landets till effekten största vattenkraftverk finns i Harsprånget, nedströms Porjus i Luleälven. Harsprångsfallet har dämts över med en 1400 meter lång, 50 meter hög stenfyllningsdamm.

Harsprånget

Jag har skrivit om Harsprångets samhälle tidigare, men under sommaren 2011 fick jag till slut möjlighet att besöka själva kraftstationen.

Harsprånget

Ovan jord finns en rätt imponerande byggnad som innehåller personalutrymmen, verkstad och en omlastningshall. Möten – här måste man kanske använda det högtidligare ordet sammanträde – kan hållas i en ståndsmässig miljö.

Maskinstationen befinner sig under jord. I den ursprungliga maskinsalen finns de fyra aggregat som installerades 1951-1952 och 1978. I en egen maskinsal tronar Gerhard, eller G5 som aggregatet också kallas, döpt efter driftstartens namnsdag. Gerhard är landets till effekten största vattenturbin med en maximal effekt på hela 475 MW. Generatorns rotor har en diameter på nästan 14 meter och en totalvikt på 1710 ton.

3 comments

  1. Fantastiskt kraftverk, imponerande!

    Min mormors föräldrar bodde i ett fjällhemman intill Harsprånget. Fastigheten står kvar, men gick ur släktens ägo för ca 20 år sedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.