Gigantiske Gerhard

Harsprånget

Landets till effekten största vattenkraftverk finns i Harsprånget, nedströms Porjus i Luleälven. Harsprångsfallet har dämts över med en 1400 meter lång, 50 meter hög stenfyllningsdamm.

Harsprånget

Jag har skrivit om Harsprångets samhälle tidigare, men under sommaren 2011 fick jag till slut möjlighet att besöka själva kraftstationen.

Harsprånget

Ovan jord finns en rätt imponerande byggnad som innehåller personalutrymmen, verkstad och en omlastningshall. Möten – här måste man kanske använda det högtidligare ordet sammanträde – kan hållas i en ståndsmässig miljö.

Harsprånget

Maskinstationen befinner sig under jord. I den ursprungliga maskinsalen finns de fyra aggregat som installerades 1951-1952 och 1978.

Harsprånget

Längs ena kortväggen står en tvåvåningsbyggnad med personalutrymmen och kontrollrum. Kontrollrummet är avbemannat sedan många år, men kassettspelare, pennor och telefoner står redo om fjärrstyrningen inte skulle fungera.

Harsprånget

De tre äldsta aggregaten har turbiner från NOHAB och ger en effekt på 110 MW vardera. Det fjärde – placerat nere i öppningen längst bort på bilden – har turbin från KMW och levererar maximalt 180 MW. Samtliga turbiner i Harsprånget är av Francistyp.

Harsprånget

I en egen maskinsal tronar Gerhard, eller G5 som aggregatet också kallas, döpt efter driftstartens namnsdag. Gerhard är landets till effekten största vattenturbin med en maximal effekt på hela 475 MW. Generatorns rotor har en diameter på nästan 14 meter och en totalvikt på 1710 ton. Notera stegen som står till vänster om axeln.

Harsprånget

Med aggregatet avställt för underhåll sommaren 2011 var det möjligt att gå runt i vattenvägarna. Jag kände mig ganska liten. 107 meter högre upp i röret fanns vattenytan på ett magasin med en volym av 6 miljoner kubikmeter. Bilden visar turbinens spiralskåp med ledskenor. Längst in skymtar Francisturbinens löphjul. Under drift är flödet genom turbinen 495 kubikmeter per sekund.

3 comments

  1. Fantastiskt kraftverk, imponerande!

    Min mormors föräldrar bodde i ett fjällhemman intill Harsprånget. Fastigheten står kvar, men gick ur släktens ägo för ca 20 år sedan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.